• Regenachtige zaterdag

  Vandaag geen voetbal en daarom thuis een jongen die mopperend uit bed komt. Gamen is leuk maar zijn energie moet er uit, hij is gewend aan een paar keer per week met zijn voetbalmaten te ballen. Winnen en verliezen. Juichen en balen. Maar altijd genieten van samen wat doen.

  Dat zet je aan het denken.

  Wat een heerlijk gevoel als we scoren en wat een vervelend/ pijnlijk is het toch bij een tegendoelpunt. We ervaren dit allemaal in de wedstrijd. Wanneer het goed gaan dan is er euforie, is iedereen blij en omgekeerd. Maar tegenslagen moet je ook waarderen, dit omdat ze ons weerbaar maken.

  Je maakt leuke periodes en teleurstellende periodes mee vanaf de jeugd tot met de senioren. Het winnen van prijzen, maar ook mindere resultaten, blessures, vormverlies, en soms ruzie in een team.

  Wanneer er tegenslag is dan is het vaak moeilijk om de neuzen dezelfde kant op te houden. Toch zijn het juist deze periode’s die leerzaam zijn, omdat tegenslag bij het leven hoort. Voor- en tegenspoed maken deel uit van ons bestaan, en juist de tegenspoed kan waardevol zijn. Het maakt namelijk zichtbaar dat het bijzonder is als je successen mag boeken, je hebt immers ook de andere kant ervaren, juist door beide bewust te ervaren groei je als mens.

  Daarom moeten we als ouders langs de lijn ons niet teveel bemoeien met wat er op het veld gebeurt. In onze hang dat we onze kinderen willen beschermen tegen allerlei teleurstellingen, gaan we onze invloed uitoefenen om als ouder/grootouder of vriend een team te bevoordelen. Om wedstrijden zo te leiden, dat hun team maar vooral wint of kampioen wordt. Door spelertjes of speelsters niet of heel weinig te laten spelen omdat we met z’n allen willen winnen… Maar ten koste van wat eigenlijk?

  Aan de andere kant staat namelijk een team of een speler-speelster die onrecht ervaart. Een kind of team dat niet leert dat tegenslag en voorspoed iets is waar je van kan leren. En dat je hiervan ook kunt groeien als mens. Dan helpt het niet als iemand anders het lot voor hen beïnvloed op een onrechtvaardige manier.

  Het liefste wil je als ouder je kind beschermen tegen alle teleurstellingen en onrecht die ze tegenkomen, maar dat gaat niet. Onze kinderen leren door successen te boeken, blij te zijn maar ook van falen, kritiek en tegenslagen. Deze leerschool hebben ze namelijk nodig in hun verdere leven. Wij kunnen dat niet voor hun doen, hoe graag we ook willen. Laat ze zelf leren en sta klaar om ze te helpen hiermee om te gaan.

  Als je tegenwind kunt omarmen en kunt genieten van bijzondere momenten, maakt dat ons leven waardevoller en worden we weerbaarder en veerkrachtiger.

  Durf groter te denken. Ook bij tegenslag.

  We zijn dus mooi gaan trainen vandaag. Lekker even ballen en daarna spreekt hij vast af met een van zijn voetbalmaten om vanmiddag te spelen. Zaterdag is de mooiste dag van de week.

  Note: de tekst is deels heeft gekopieerd van Kees van Wonderen. Maar die vind dat vast niet erg.