• Flevo is Succes opnieuw de baas

  Flevo is met recht koploper van de vierde klasse A. Ook het thuisduel tegen rivaal Succes trokken de Middenmeerders, na eerst op achterstand te zijn gekomen, naar zich toe: 3-1. Officieel moet Flevo de titel nog binnenhalen, maar de champagne kan na deze felbevochte zege worden besteld.

  Uitgerekend in het weekeinde dat de legendarische zaaluitbater van De Oude Beurs, Roel Zonneveld, op 75-jarige leeftijd overleed, troffen de nummers één en twee van de regionale voetbalranglijst elkaar. Het werd een enerverend potje, met veel strijd, arbitrale dwalingen en emotionele momenten. Maar ook: goed voetbal, van de thuisploeg met name.

  Uitblinker van het drukbezochte duel was Sydney Schaafstra. De brutale, soms wat recalcitrante buitenspeler was een voortdurende plaag voor de Succes-defensie. Allereerst bereidde hij voor Flevo schitterend de gelijkmaker voor. Zijn Beckhamachtige voorzet werd door Freek Vrenegoor meedogenloos tegen de touwen geknald, 1-1.

  Daarvoor was Succes op voorsprong gekomen door Bram Dekker, die het hoofd koel hield bij een scrimmage en de 1-0 inkopte. De terugkeer van middenvelder Toine Bugel deed Succes zichtbaar goed. Het trok ouderwets ten strijde, met de drang naar voren, en met Bugel en aanvoerder Jeroen Metselaar als aanjagers. Met een verdiende voorsprong als gevolg. Het was aan een curieuze beslissing van de Flevo-grensrechter te danken dat het bij 0-1 bleef, want een ogenschijnlijk glaszuiver doelpunt van Tom Kamp werd afgekeurd.

  In de tweede helft moesten de Wieringers evenwel diep buigen voor de aanstaande kampioen. Een voorzet van rechts werd door man of the match Schaafstra achteloos, achter het standbeen binnen geprikt, 2-1. Succes zette aan voor een offensief, maar kon weinig meer forceren. Vlak voor tijd sloeg die andere doelpuntenmaker van Flevo, Mike Zomerdijk, toe. Met een snoeiharde pegel in de korte hoek liet hij goalie Tom Sijm kansloos, 3-1.

  Het was te kort dag om voor aanvang van het duel een In Memoriam voor wijlen Roel Zonneveld te organiseren. Maar volgens de vader van Sydney Schaafstra wordt de vroegere spreekstalmeester van de Meertour in de eerstvolgende thuiswedstrijd alsnog uitbereid geëerd. De Oude Beurs was immers jarenlang trouw sponsor van Flevo-1. Zonneveld haalde BB King naar zijn music palace numberrrrr one…. En Fats Domino, De Dijk, Golden Earring, Status Quo, Uriah Heep, Fleetwood Mac. Jawel, u leest het goed, Fleetwood Mac speelde in Middenmeer. Dankzij Roel Zonneveld, de ritselaar, the legend, de stem van onze generatie.

  Gelukkig hebben ze Flevo tegenwoordig nog in Middenmeer. Aan de Industrieweg. Het vlaggenschip van de in 1946 opgerichte club legt anno 2022 een puike pot voetbal op de mat. Leuke spelers, mooie goals, de titel in aantocht. Zo zetten ze ‘grotere’ clubs als Schagen en Succes toch maar mooi te kijk. En daar mogen ze in de Wieringermeerpolder trots op zijn.

  Derk Johansen